woensdag 12 november 2014

Nee, Nee, Nee
Je weet nog dat je bedacht dat hij weer niet gebeld had, om te zeggen dat hij later thuis kwam. Je moet op dat moment geïrriteerd zijn geweest. Misschien zelfs boos. Je weet nog dat je om de halve minuut uit het raam keek. Dat er een politieauto aan kwam rijden die – godzijdank -  je huis voorbij reed. Je bedacht nog, dat je je niet altijd van die enge dingen in je hoofd moest halen. En je ziet weer voor je hoe vervolgens die politieauto langzaam achteruit terug kwam rijden, en precies voor je huis werd ingeparkeerd. Je weet nog  dat twee agenten uitstapten en op je voordeur af kwamen lopen. En daar, telkens weer, begint de film te haperen. Als een dvd die vastloopt en steeds een sprongetje maakt naar een volgend stilstaand beeld.

Je moet je hebben omgedraaid van het raam, naar de gang gelopen zijn en de voordeur geopend hebben, want in het volgende beeld sta je in de deuropening, tegenover twee agenten. De mond van de een  beweegt in slow motion en in de verte hoor je een stem die vraagt ‘Bent u de moeder van…’
Je moet ‘Ja’ geantwoord hebben want in het volgende plaatje zitten jullie gedrieën aan tafel. De ene agent  beweegt nog steeds zijn mond. Schuin achter hem op de muur zit een zwart vlekje, je probeert je te herinneren of dat er al zat, of dat het misschien een vlieg is. Je kunt je ogen niet van het vlekje af houden, het lijkt alsof je erin gezogen wordt.

Vanaf hier gaat het beeld definitief op grijszwart. De kleur van vochtige aarde.

In je hersens galmt nog slechts één woord, het woord dat zich voorzichtig aandiende toen de politieauto voorbij reed, en vanaf daar in volume toenam tot een oorverdovende, repeterende dreun. Het enige woord waarvan je de betekenis nog snapt.

NEE!Dit verhaal werd geschreven in het kader van een schrijfopdracht:
Schrijf een kort verhaal van maximaal 300 woorden met als thema 'nee'. Schrijf om jezelf op weg te helpen eerst het woord nee midden op een vel papier en zet de associaties die je met het woord hebt eromheen. Ga schrijven op het moment dat je het gevoel hebt dat je je invalshoek hebt. Wees vrij, durf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten